T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / VEZİRKÖPRÜ - HALKAHAVLİ İLKOKULU

Tarihçemiz

Okulumuz:

1969 yılında inşa edilip eğitim - öğretime başlayan okulumuzda tek derslik bulunmaktadır. Okul bahçesinde bulunan lojman yıllarca köy öğretmenlerine hizmet etmiştir. Ancak ilçeye ulaşım imkanlarının artmasıyla son yıllarda öğretmenlerin ilçede ikamet etmeye başlamasıyla birlikte lojman boşaltılmıştır. Alınan olurla birlikte lojman da anasınıfı dersliği olarak kullanılmıştır. Yıllar içerisinde bahçeye bir tuvalet ve çeşme yapılmış, bahçe ağaçlandırılmış ve düzenlenmiştir. Yıpranan binanın pencelerine PVC pencereler takılmış, bazı ufak onarımlar yapılmıştır.

Mahallenin ve Okulun İsminin Anlamı

Halkahavli isminin nereden geldiği ile ilgili biri zayıf diğeri güçlü 2 tahmin yürütülmektedir. Önce zayıf olan tahminle başlayalım.

Bilindiği gibi Halka;yuvarlak, daire ve çember anlamına gelmekle birlikte, Arapça “halaka” kelimesindendir. Bu anlamıyla, tekkelerde dervişlerin zikir esnasında daire biçimini alması manasına da gelen bir tabirdir. “Havli” ise döndüren, dönen anlamındadır. Bu duruma göre Halkahavli, dervişlerin zikir için halka döndürdüğü anlamına gelmekte olup,köyde bir tarikata ait tekke olduğunu akla getirmektedir.Ancak sözlü tarih araştırmalarına göre bu köyde bir tekke ya da zaviye bulunmamaktadır.

Güçlü olan tahmine gelirsek: köyün isminin Oğuz Kağan´ın oğlu Gün Han´ın soyundan gelen Alka Evliler´e dayandığıdır. Alacaatlı adının harf düşmesi ya da kayması ile Alaçatı, Akçakilisenin Akçakese şekline dönüştüğü gibi, Alka-evli adı zamanla Alkaravlı, Halkahavli ve Halkevli olmuştur. Halkahavli köyü sakinleri, Anadolu’da diğer Türk boylarına nazaran daha az rastladığımız Alkaevli adındaki Oğuz boylarından biridir ve zamanla Halkahavli şekline dönüşmüştür.

09-12-2018

 

1071 Malazgirt harbinden sonra Anadolu’ya giren Oğuz boylarından biri de Alkaevli boyudur. Ancak Alkaevli yani Halkahavli halkının buraya hangi tarihte yerleştikleri bilinmemektedir. 

( Kaynak: H. Lütfi Ersoy’un hazırlamış olduğu Eflani’nin Tarihi ve Köyleri kitabı )

Bozok koluna mensup olan Alkaevli boyu ya da Alkaravlı boyu, Oğuz Kağan’ın oğlu Gün Han’ın soyundan gelmektedir. Alkaevli sözcüğünün anlamının “ak çadırlı ya da her yere gider, başarır” olduğu düşünülmektedir. Alkaevli boyunun sembolü aksungurdur. Orta Asya’dan Halep’e göç eden Alkaevli boyunun Halep’ten Anadolu’ya Kayı boyu ile birlikte göç ettiği bilinir. Sivas’a yerleşen Alkaevli boyu, hala Sivas bölgesinde varlıklarını sürdürmektedir. Günümüzde Sivas’ta bulunan Elbeyli aşireti bu boya bağlıdır. 

 ( Kaynak: https://www.makaleler.com/oguz-boylari-ve-kokenleri )

“Nereye varsa başarı gösterir” anlamındadır. Türkiye ve Âzerbaycan’daki Alaca, Alacalılar ve Halkahavli adı taşıyan yerler bu boyun hatırasıdır. 

( Kaynak: http://www.biligbitig.com/2014/06/oguz-boylar-alka-boluk-alka-evli-damgas.html )

09-12-2018

 

Bunların yanında Manisa Gelembe´de Halkaavlu ve Karabük Eflani´de Halkevli köylerinin de bu şekilde olduğu düşünülmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.12.2014 - Güncelleme: 09.12.2018 08:35 - Görüntülenme: 2694
Kaynak: https://www.makaleler.com/oguz-boylari-ve-kokenleri , http://www.biligbitig.com/2014/06/oguz-boylar-alka-boluk-alka-evli-damgas.html , H. Lütfi Ersoyun hazırlamış olduğu Eflaninin Tarihi ve Köyleri kitabı
  Beğen | 10  kişi beğendi